Artikel om Lars Forsell och Stieg Trenter, matchprogram 2007

Värvning à la 1954

Akademiledamoten Lars Forsell som avled förra torsdagen var inte bara poet, författare och dramatiker – han var också hängiven Gnagare. Tillsammans med deckarförfattaren Stieg Trenter låg han bakom en rätt spektakulär värvning till AIK.

1954. Forsell och Trenter sitter på stamlokuset Gyldene Freden i Gamla Stan och pokulerar, samtalet styrs in på fotboll, AIK och den unge talangen och ÖSK:aren Orvar Bergmark. Självklart skulle han spela i AIK! Stärkta av denna övertygelse och en och annan pilsner gjorde herrarna slag i saken, bunkrade upp med öl och beställde en bil med destination Örebro. Forsell har själv skrivit om händelsen:
” Det fanns inga lämpliga tåg så Stieg beställde prompt en bil och, med en låda öl som proviant, gav vi oss iväg. Framme i Örebro gick vi till Bergmarks våning och ringde på. Vi skulle komma som en överraskning, det skulle ge större effekt, hade Stieg räknat ut. Han var inte för inte deckarförfattare och en överraskningarnas man.

Orvar Bergmark var inte hemma. Han befann sig inte ens i staden. Det var hans mamma som öppnade. Hon såg förskräckt ut. Men Stieg gav sig inte. Stående i tamburen höll han ett gripande föredrag om vilka fördelar han skulle vinna genom att flytta till Stockholm och spela för AIK. Orvars karriär som konditor skulle gå längs en väg som var stensatt med mandel och kantad med spunnet socker. Mamma Signe såg föga road ut.”
”Två konstiga lodisar” tyckte mamma Signe om de två värvarna. Tillbaka till Stockholm och Freden.

Nästa försök gick bättre – Forsell och Trenter lyckades via Stieg Trenters fru Ulla övertala Orvar Bergmark att börja spela i AIK, vilket han gjorde under två säsonger (1954/55 och 1955/56). 17 matcher hann det bli i den svartgula dressen och sedermera 94 A-landskamper. The rest is history, som det plägar heta. Under den första tiden i AIK bodde förresten Orvar hemma hos familjen Trenter och, får man förmoda, umgicks även en del med Lars Forsell.

1 tanke på “Artikel om Lars Forsell och Stieg Trenter, matchprogram 2007

  1. Pingback: Anonym

Lämna en kommentar